Produkt verantwoording

De fabriek

De hangmatten worden gemaakt in een bedrijf met een twintigtal medewerkers. De mannen weven de hangmatten en bedienen de enorme weefgetouwen. De vrouwen verzorgen het haak- of knoopwerk en de afwerking. Er is nergens kinderarbeid mee gemoeid. Het handwerk wordt ook wel mee naar huis genomen. Als er in een drukke periode veel hangmatten gemaakt moeten worden, werkt de hele buurt eraan mee. De lonen en arbeidsomstandigheden zijn goed. Over de hele linie, van garen tot eindproduct, is er in eerlijke omstandigheden aan gewerkt. In elke hangmat zit veel persoonlijke aandacht.

Kwaliteit

Voor onze hangmatten wordt alleen nieuw katoen gebruikt. Nieuw katoen heeft lange vezels, die sterk en slijtvast zijn. Dit maakt onze hangmatten zo duurzaam. Op termijn streven wij naar de introductie van ecologisch katoen. Nieuw katoen is niet eerder gebleekt, waardoor de kleuren na het verven beter houden. Het verven van het katoen gebeurt in een moderne, kleinschalige fabriek van Antonio José.
Doordat de productie van hangmatten en het verven van de garens bij één leverancier zijn ondergebracht, zijn wij in staat om hangmatten in alle patronen en met alle motieven in elke kleur te leveren. En dat alles binnen een kort tijdsbestek. Bij het verven wordt veel aandacht bestaat aan de kwaliteit van de verfstof, en is er oog voor het milieu. De afvalstoffen worden opgevangen, zodat er geen verfresten in het milieu terechtkomen.

Modellen

We leveren 4 typen hangmatten:

  • hangmatten medium;
  • hangmatten large en extra large;
  • stoelhangmatten;
  • babyhangmatten.

Hangmatten medium hebben een draagvermogen tot 150 kg. De breedte is ongeveer 140 tot 160 cm.
Hangmattten large en extra large hebben een draagvermogen tot 250 kg. De breedte is 160 cm of meer. Vergeleken met een hangmat medium hebben hangmatten large en extra large meer koorden en zijn zij van een zwaardere kwaliteit katoen. Ook de afwerking aan het uiteinde van de stof van de hangmat kan verschillen tussen de medium, large en extra large. De meeste hangmatten large en extra large zijn afgewerkt met macraméwerk tussen de stof en de koorden. Zo worden de krachten die op de stof worden uitgeoefend gelijkmatiger over de koorden verdeeld.
Stoelhangmatten hebben koorden van verschillende lengten. De kortere koorden trekken de stof als een leuning achter de rug omhoog. Zo biedt de stoel een heerlijk zitcomfort. Een stoelhangmat heeft weinig ruimte nodig en is voor elke leeftijd te gebruiken. Een baby kan er al prinsheerlijk in slapen!
Babyhangmatten zijn bedoeld voor baby’s tot 5 of 6 maanden. Vanaf die leeftijd kunnen zij zich uit de hangmat gaan draaien. Baby’s liggen overdwars in hun hangmat. Een ideale plaats voor de hangmat is in de box of boven het bed van de ouders.

Gebruik

Er zijn hangmatten met en zonder een spreidstok. Met spreidstok blijft de hangmat mooi openstaan. In deze hangmatten lig je in de lengte. De meeste braziliaanse hangmatten hebben echter geen stok. Daarin neemt het lichaam de functie van de stok over: door diagonaal in de hangmat te liggen, staat de hangmat open en vouwt de stof zich onder het lichaam. Hierdoor wordt de wervelkolom overal ondersteund en is het zeer ontspannend.

Tips bij de aanschaf

Een kwalitatief goede hangmat kenmerkt zich doordat er geen spikkels in het katoen zitten; dan is het katoen schoon. De stof mag niet erg pluizen als twee delen tegen elkaar worden gewreven. Een ander kenmerk van nieuw katoen is dat de kleuren levendig en fris zijn en niet snel zullen vervagen. Een macramé aan het uiteinde van de stof is veelal duurzamer dan een gestikt uiteinde. Een stoelhangmat heeft minder ruimte nodig dan een hangmat. Een hangmat large of extra large vraagt de meeste ruimte en is ook uitstekend geschikt voor individueel gebruik. Hij zal langer meegaan omdat hij sterker is en zijn grotere breedte en lengte bieden meer comfort.

Hangmattenstandaards

Wij kennen de problemen die de houtindustrie veroorzaakt. Houtwinning in het Amazonegebied kan best een ‘gezonde’ bedrijfstak zijn, als ecologisch verantwoorde werkwijzen worden gevolgd. Wij staan dat voor. De standaards die we zelf produceren, zijn gemaakt van Braziliaans tropisch hardhout dat verantwoord is gewonnen. De houtsoorten die we daarvoor gebruiken, zijn hoofdzakelijk Massaranduba, Purperhart, Timborana en Muiracatiara. Al ons hout heeft het FSC-keurmerk, het wereldwijd erkende zegel voor hout, dat op een verantwoorde wijze gewonnen wordt. Uitgebreide informatie over het FSC vindt u op www.fscnl.org.


HomeHome

copyright © 2009 hangmattenwinkel.nl | contact | sitemap | change language | disclaimer | assortiment | acties | realisatie: dorst communicatie